به گزارش پایگاه خبری طلوع سیاست به نقل از ویکی پلاست، همه آنچه از معاملات امسال در ذهن دارید را کنار بگذارید تا اتفاقات تاریخی ترین هفته بورس محصولات پتروشیمی را موشکافی کنیم. درست در هفته ای که دلار تا ۶۰ هزار تومان پیش رفت و همه، خود را برای خرید بزرگ سال آماده می کردند، همزمان با رقابت های سنگین روز دوشنبه و سه شنبه، دلار روند نزولی قابل توجهی را آغاز کرد.
محمود حقوردی/ با وجود اینکه عرضه ها ۸ هزار و معاملات نیز به همین میزان کاهش داشت اما از ۱۰۲ هزار تن عرضه، ۱۰۰ هزار تن معامله انجام شد و ۹۸٫۳ درصد عرضه ها، خریداری شد؛ نسبتی که در تمامی معاملات امسال، بی سابقه بود. نکته مهم دیگر این بود به رغم کاهش ۸ هزار تنی معاملات، ارزش این هفتهی بازار، ۱۳۵ میلیارد تومان بیشتر بود. به عبارت دیگر به علت رقابت های بیشتر نسبت به هفته قبل، قیمت میانگین نهایی معاملات این هفته، بیشتر شد. مورد مهم دیگر، رسیدن تقاضا به سقف ۲۲۲ هزار تنی بود که بی سابقه ترین حجم در سال ۱۴۰۱ است.
بزرگترین خرید سال مصادف شد با شروع ریزش دلار که می توان آن را ناشی از اختیارات جدید بانک مرکزی دانست. وزیر اقتصاد روز دوشنبه ۸ اسفند در پاسخ به سوالی در مورد اختیارات جدید بانک مرکزی که در جلسه یکشنبه ۷ اسفند سران قوا به تصویب رسید گفت: بانک مرکزی مجموعه ای از اختیارات جدید را نیاز داشت تا بتواند دخالت موثر داشته باشد و این بسته شب گذشته در جلسه سران سه قوه با اجماع آرا تصویب شد.
وی افزود: یکی از اختیاراتی که بانک مرکزی به دنبال آن بود در حوزه عدم بازگشت ارز صنایع بورسی بود. براین اساس تمامی صنایع کشور حتی مجموعه های دولتی شامل حوزه نفت و صنعت و سایر صادرکنندگان باید از بانک مرکزی تبعیت کنند.
عقب نشینی دلار آزاد به ۵۳ هزار تومان
دلار که هفته گذشته را با قیمت ۵۴ هزار و ۲۰۰ تومان به پایان رساند این هفته حتی به ۶۰ هزار تومان هم رسید. شروع هفته دلار، کاهشی و با قیمت ۵۴ هزار تومان بود. با روندی صعودی پس از پشت سر گذاشتن ۳ کانال، بازار شنبه با ۵۷ هزار و ۳۰۰ تومان به پایان رسید. دلار روز یکشنبه در شروع بازار به کانال ۵۸ هزار تومان صعود کرد و با روندی جهشی کانال ۵۹ هزار تومان را هم پشت سر گذاشت و تا ۶۰ هزار تومان هم پیش رفت اما پس از فتح قله ۶۰ هزار، نزولی شد و در نهایت بازار یکشنبه با ۵۷ هزار و ۴۵۰ تومان به پایان رسید.
دلار آزاد روز دوشنبه را با ۵۶ هزار و ۸۰۰ تومان آغاز کرد و بعد از پشت سر گذاشتن نوسانات صعودی، بازار را با ۵۸ هزار و ۴۵۰ تومان به پایان رساند. بازار روز سهشنبه هم با ۵۸ هزار و ۲۰۰ تومان آغاز شد و با روند نزولی، بازار با ۵۵ هزار و ۶۵۰ تومان به پایان رسید.
دلار آزاد چهارشنبه را هم با قیمت ۵۵ هزار تومان آغاز کرد و با روندی نزولی شدید به ۵۳ هزار تومان سقوط کرد و بازار چهارشنبه با ۵۳,۷۰۰ تومان بسته شد. در مجموع، قیمت پایانی دلار در روز چهارشنبه، ۵۰۰ تومان نسبت به آخرین قیمت هفته قبل، کاهش دارد. از شنبه ۶ اسفند، کانون صرافان ایران اعلام نرخ دلار صرافی را در سایت خود آغاز کرد. آخرین نرخ دلار صرافی تا روز چهارشنبه ۵۲ هزار و ۵۰۰ تومان بود.
تغییرات محدود پایه ها
چهل و یکمین قیمتهای پایه محصولات پتروشیمی در سال ۱۴۰۱، یکشنبه ۳۰ بهمن، در حالی اعلام شد که بخش زیادی از کالاها بدون تغییر ماندند و افزایش و کاهش ها نیز، جزئی و محدود بود. به روال چندین هفته اخیر و توقف نیما، بازیگر تغییرات، صرفا قیمت های جهانی بودند. تغییرات قیمت های پایه را در این لینک بخوانید.
بی سابقه ترین نسبت معاملات به عرضه
کارنامه معاملات محصولات پلیمری در هفته دوم اسفند ماه در حالی بسته شد که ۹۸ درصد عرضه ها معامله شد که رکوردی بی سابقه در معاملات محصولات پتروشیمی به شمار می رود. عرضه ها ۸ هزار و ۸۲۳ تن و معاملات ۸ هزار و ۱۰۲ تن نسبت به هفته گذشته کاهش داشت و در صورت عدم کاهش عرضه ها، احتمالا بالاترین رکورد معاملات سال ۱۴۰۱، این هفته شکسته می شد.
آنچه در مورد معاملات این هفته باید بدانیم:
– ۹۸٫۳ درصدِ عرضه ها، معامله شد و درصد معاملات به عرضهی این هفته، رکورد بیشترین درصدِ سال بود.
– جمع معاملات این هفته ۱۰۰ هزار و ۶۶۷ تن بود که ۸ هزار و ۱۰۲ تن، کمتر از هفته قبل است.
– رقابت خریداران در معاملات کالاهای پ پ ها، پی وی سی و پلی اتیلن های پر مصرف، بیشتر از هفته قبل بود.
ترین های معاملات
بیشترین افزایش در معاملات این هفته، به گروه سنگین بادی اختصاص داشت که ۱,۰۱۲ تن بیشتر از هفته قبل معامله شد. بعد از گروه سنگین بادی، پ پ نساجی با ۸۱۹ تن افزایش، در جایگاه دوم بیشترین افزایش قرار گرفت. در مقابل، بیشترین کاهش در معاملات این هفته نیز، به پلی استایرن انبساطی با ۴,۳۲۸ و پس از آن به پلی اتیلن سبک فیلم با ۱,۴۷۴ تن کاهش، اختصاص داشت. در هفته جاری انبساطی های انتخاب عرضه نشدند. بر اساس اطلاعات ویکی پلاست، این مجتمع به جبران عدم عرضه در هفته جاری، در هفته سوم اسفند ۶ هزار تن پلی استایرن انبساطی، عرضه خواهد کرد.
همه قیمتها در بازار افزایشی شد
مقایسه قیمت های مواد اولیه در پایان هفته اول و دوم اسفند نشان می دهد، همه قیمتها افزایشی بودند. در گروه افزایشی ها، بیشترین افزایش این هفته به پلی استایرن انبساطی ۲۲۱ تبریز با ۳۷,۰۰۰ تومان رشد اختصاص یافت. این افزایش به علت عدم عرضه انتخاب صورت گرفت.
در رتبههای بعدی بیشترین افزایش قیمت این هفته، پت ۷۸۱ با ۸,۰۰۰ تومان، پی وی سی S65 با ۷,۳۰۰ تومان، سنگین فیلم با ۷,۲۰۰ تومان، سنگین اکستروژن EX3 با ۷,۰۰۰ تومان و سبک خطی با ۵,۳۰۰ تومان افزایش قرار گرفتند.
سنگین بادی با ۴,۹۰۰ تومان، ABS150 با ۴,۵۰۰ تومان، سبک فیلم با ۴,۳۰۰ تومان، پ پ شیمیایی ۵۴۸R با ۴,۰۰۰ تومان، سنگین تزریقی ۵۲۵۱۸ با ۲,۶۰۰ تومان در رتبههای بعدی قرار گرفتند. ۳ گروه آخر جدول این هفته هم، پلی استایرن معمولی با ۱,۹۰۰ تومان، پ پ نساجی Z30S مارون با ۱,۸۰۰ تومان، پلی استایرن مقاوم با ۱,۷۰۰ تومان بودند.
قیمت های جدید در سامانه نیما
در هفته ای که گذشت، دلار نیمایی همچنان ثابت ماند و میانگین هفتگی روی ۲۸ هزار و ۳۷۱ تومان ثابت مانده است و قیمت های پایه ۷ اسفند نیز، با این قیمت محاسبه شدند. همچنین میانگین روزانه نیز، در محدوده ۲۸ هزار و ۳۰۰ تومان باقی مانده است.
سنا، سامانه بانک مرکزی برای اعلام نرخ های معاملات اسکناس و حواله، از سه شنبه ۹ اسفند، ستون های جدیدی را به نرخ های روزانه اضافه کرد و باز هم باعث ایجاد شائبه برای فعالان بازار شد. ستون خرید و فروش حواله که با رقمی برابر ۳۷٫۶۰۰ تومان ثبت شده بود. نرخ جدید که احتمالا نرخ فروش حواله پتروشیمی هاست، باعث شد برخی تصور کنند قیمت دلار پایه ها تغییر کرده است. بر اساس استعلام ویکی پلاست از مدیریت توسعه صنایع پایین دستی، فعلا دلار قیمت های پایه همان ۲۸٫۵۰۰ تومان است.
افزایش ۱ دلاری معاملات برنت
برنت که معاملات هفته گذشته را با ۸۳ دلار به پایان رسانده بود، در ابتدای هفته بازار را با ۱ دلار کاهش و با ۸۲ دلار آغاز کرد، اما طولی نکشید تا مجدد به ۸۳ دلار بازگشت. برنت تا روز پنجشنبه ۱۱ اسفند، به ۸۴ دلار رسیده است. نفتا نیز که معاملات هفته گذشته را بدون تغییر نسبت به قیمت هفته گذشته و قیمت ۷۱۷ دلار به پایان رسانده بود، این هفته با ۱۰ دلار افزایش به ۷۲۷ دلار رسیده است.
احتمال پیش روی بازار
رخداد مهم بازار هفته دوم اسفند این است که با توجه به انتظارات افزایشی فعالان بازار از قیمت ها، رقابت های بالایی در خریدهای بورس کالا ثبت شد ولی با نزولی شدن قیمت دلار، همه آنچه خریداران انتظار می کشیدند، رخ نداد. با نزولی شدن دلار، موج فروش در بازار افزایش یافت و در صورت تداوم کاهش قیمت دلار، ممکن است در روزهای آینده، عرضه در بازار آزاد افزایش بیشتری پیدا کند و قیمت های پایین تری برای مواد اولیه، پیشنهاد شود.
مصوبه ناقص کمیته تخصصی پتروشیمی
این هفته کمیته تخصصی پتروشیمی، شرایط عدم شمول تخلف برای خریداران مواد اولیه از بازار آزاد را اعلام کرد. استفاده از مواد اولیه برای تولید محصول و افشای اطلاعات فروشنده، دو شرط کمیته تخصصی برای عدم شمول تخلف برای خریداران است. اما نکته مهم مصوبه این است که اولا خریدار برای ادامه فعالیت در بازار، هیچ گاه اطلاعات فروشنده را فاش نمی کند و دوما، مصوبه همچنان بر تعزیراتی شدن فروشنده، دلالت دارد. در صورتی این مصوبه می توانست کمکی به اصلاح فرایندها بکند که برای تنبیه فروشنده، صرفا سهمیه او را کسر و همان میزان را به خریدار بدهد. به این ترتیب ضمن شناسایی کدهای با سهمیه بلااستفاده، تولیدکننده دیگری را به چرخه شفاف معاملات، اضافه می کرد.