به گزارش پایگاه خبری طلوع سیاست
“راضیه سادات میرمعینی” روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: یک میلیون و ۳۰۰ هزار نفر از جمعیت استان همدان بیش از ۱۸ سال سن دارند که به دنبال پرسشگری، تب سنجی و انجام برخی از آزمایش های و بررسی فشار خون از سوی وزارت بهداشت مشخص شد که از این تعداد ۴۶۰ هزار نفر به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستند.
وی اضافه کرد: از نظر جنسیتی تفاوت چندانی بین آمار مردان و زنان مبتلا به فشار خون بالا نیست اما آمار فشار خون بالا در بانوان پس از سن یائسگی افزایش یافته و با آمار مردان برابر می شود.
رییس گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان اظهار داشت: در بیماری غیرواگیر و مزمن با توجه به اینکه فرد در طول تحمل بیماری با ترکیبی از عوامل خطر و بیماری مواجه می شود نمی توان به طور دقیق اعلام کرد که او به خاطر فشار خون جان خود را از دست داده است.
میرمعینی ادامه داد: با این وجود طبق نظر پزشکی قانونی و گواهی فوت صادره از سوی این مجموعه قضایی، ۴۹ درصد از مرگ ها در استان همدان ناشی از بیماری های قلبی عروقی از جمله فشار خون بالا است که منجر به سکته قلبی و مغزی و مرگ افراد می شود.
وی تاکید کرد: تا سالها پیش افراد بالای ۵۰ و ۶۰ سال دچار بیماری قلبی عروقی و فشار خون بالا می شدند اما روز به روز به علت افزایش استرس، سبک زندگی و تغذیه ناسالم و کاهش تحرک افراد، سن مبتلایان به این بیماری کاهش یافت به گونه ای که در طرح های وزارت بهداشت برای غربالگری جامعه هدف افراد بالای ۱۸ سال تعیین شده است.
رییس گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان اضافه کرد: بعد از شیوع کرونا نیز به علت مبتلا شدن افراد به کرونا، افزایش عوامل خطر بیماری، کاهش تحرک، افزایش استرس و تغذیه نامناسب میزان مبتلایان به فشار خون افزایش یافت.
میر معینی اظهار داشت: فشار خون بالاتر از ۱۲ روی هشت یا ۱۲۰ روی ۸۰ میلیمتر جیوه، فشار خون بالا محسوب می شود همچنین تداوم نمایش فشار خون ۱۴۰ روی ۹۰ میلیمتر جیوه بیانگر مبتلا شدن فرد به بیماری فشار خون بالا است که باید زیر نظر پزشک باشد.
وی گفت: دارو درمانی تنها راه علاج فشار خون نیست بلکه باید نسبت به اصلاح سبک زندگی، تغذیه سالم و کاهش استرس، کاهش مصرف نمک و افزایش فعالیت بدنی تلاش کرد.
رییس گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان خاطرنشان کرد: در حال حاضر بیماری فشار خون بالا یکی از مهمترین عوامل خطر موثر در ناتوانی و مرگ زودرس ناشی از بیماریهای قلبی، بیماریهای مزمن کلیه و سکته مغزی در جهان و ایران است.
میر معینی افزود: حدود ۲۱ میلیون نفر در جهان به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستند که در سال ۲۰۱۷ نزدیک به ۱۰ میلیون نفر به علل مرتبط با فشار خون بالا جان خود را از دست داده اند.
وی تاکید کرد: نکته مهم در پیشگیری و کنترل بیماری فشار خون بالا، بدون علامت بودن این بیماری و مطلع نبودن افراد از بیماری خود همچنین بی توجهی به درمان صحیح و کنترل فشار خون بالا است به این علت نام دیگر این بیماری قاتل خاموش است.
رییس گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان گفت: با وجود اینکه افراد می توانند به راحتی در منزل یا هر مرکز ارائه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی از میزان فشار خون خود آگاه شوند اما میزان آگاهی از ابتلا به این بیماری در سطح پایینی قرار دارد و بیش از ۵۰ درصد بیماران از بیماری خود آگاهی ندارند.
میر معینی تصریح کرد: با توجه به اهمیت پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا از سال ۲۰۰۵ اتحادیه جهانی فشار خون بالا «۱۷ می» را به عنوان روز جهانی فشار خون تعیین کرد تا سالانه با بسیج ارتقای آگاهی و درک مفهوم فشار خون بالا در مسیر آگاهی گروه های در معرض خطر اقدامات مرتبط صورت گیرد.
وی بیان کرد: علائم فشار خون بالا، آشکار نیست بنابراین راهی برای اطلاع از آن وجود ندارد مگر اینکه توسط خود فرد یا یک کارمند بهداشتی در چند نوبت و موقعیت اندازه گیری این موضوع تایید شود.
رییس گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان اظهار داشت: با وجود اینکه فشار خون بالا علائمی ندارد اما می تواند آسیب مهمی به قلب و شریان ها بزند از این رو باید افراد از میزان فشارخون، وجود عوامل خطر و میزان خطر خود مطلع شوند.
میرمعینی تاکید کرد: برای پیشگیری از عوامل خطر و بیماری فشار خون بالا و کاهش بار بیماری باید راهبردهای مؤثر و قابل قبول بکارگرفته شود تا بتوان در راستای « تغییر رفتارهای خطرساز » و « اصلاح شیوه های زندگی » گام برداشت.
وی افزود: با توجه به اینکه عوامل متعدد و ادغام یافتهای در ایجاد بیماری های قلبی عروقی مؤثر هستند باید برنامه های کنترلی نیز چند جانبه و متعدد باشد و بخشهای مختلفی درگیر این مبارزه شوند.
رییس گروه پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان از جمله اقدام های به موقع و موثر در کنترل و پیشگیری از فشار خون را ترغیب عموم جامعه برای بررسی میزان فشارخون، تشویق افراد مبتلا به فشارخون بالا برای مراجعه به پزشک و درمان صحیح، ترغیب نوجوانان و جوانان به حفظ وزن، کلسترول و فشارخون در حد طبیعی، زندگی سالم، رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم دانست.
میر معینی همچنین خواستار تشویق افراد به ترک عادات بد نظیر مصرف الکل، تنبلی، رژیم غذایی چرب و پر روغن، سرخ شده و با چاشنی های تند، استعمال سیگار و اضافه وزن شد و گفت: آگاه ساختن عموم مردم در خصوص فشارخون بالا، عوارض آن، نحوه حفظ فشار خون و وزن در حد طبیعی و شیوه زندگی سالم در مهار این بیماری بسیار موثر است.