به گزارش طلوع سیاست، دکتر هادی عباسیان معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان آذربایجان غربی و استادیار اقتصاد و مدیریت دارو دانشکده داروسازی گفت: آنتیبیوتیکها نقش حیاتی در کاهش بار بیماریهای عفونی داشته و استفاده آنها در بسیاری از روشهای پزشکی، از جمله جراحیها و مداخلات تشخیصی، ضروری است، در حال حاضر ظهور مقاومت های آنتیبیوتیکی تهدیدی جدی برای سلامت جهانی به شمار میرود، ناکارآمدی آنتیبیوتیکها در برابر عفونتهای شایع به ویژه در کشورهایی که دسترسی به داروهای پیشرفته محدود است منجر به افزایش هزینههای درمان و مرگ و میر می گردد.
عباسیان در ادامه بیان کرد: برای مثال باکتریهایی مانند Enterobacteriaceae مقاوم به کارباپنم و Staphylococcus aureus مقاوم به متیسیلین به طور فزایندهای امنیت بهداشت جهانی را به خطر انداخته است.
وی خاطر نشان کرد: پیش بینی ها نشان می دهد بار اقتصادی بیماریهای ناشی از پاتوژنهای مقاوم به چند دارو بر اساس مطالعات بین المللی، به ۱٫۷ تریلیون دلار در سال ۲۰۵۰ خواهد رسید و همین امر منجر به کاهش ۰٫۸۸ درصدی تولید ناخالص ملی کشورها در سطح دنیا خواهد شد.
این مقام مسئول در ادامه تصریح کرد: بر اساس اطلاعات و آمار فروش سازمان غذا و دارو در سال ۱۴۰۲، ایرانیان بیش از ۱۸ هزار میلیارد تومان برای تهیه آنتیبیوتیکها هزینه کرده اند که ۱۱ درصد از کل هزینههای دارویی را شامل میشود. با توجه به اختصاص ارز ترجیحی نوع ۲ (۲۸۵۰۰ تومانی) به حوزه دارو، میتوان گفت که هر ایرانی بهطور متوسط در حدود ۸ دلار آمریکا برای آنتیبیوتیکهای سیستمیک هزینه کرده است. همچنین در ۶ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳ در لیست ۱۰ داروی پرفروش، ۴ مورد آن مربوط به آنتی بیوتیک ها است. این در حالی است که در سال ۱۴۰۲، در بین ۱۰ داروی پرفروش، ۳ مورد آن مربوط به آنتی بیوتیک بود.
معاون غذا و دارو افزود: مطالعات اخیر دانشگاهی نشان میدهد که مصرف آنتیبیوتیک در ایران در طی سالهای اخیر تقریباً دو برابر شده است. دادهها حاکی از آن است که مصرف آنتیبیوتیکهای سیستمیک بهطور مداوم در حال افزایش است و به طور ویژه، گروههای خاصی از آنتیبیوتیکها، مانند سفالوسپورینها و ماکرولیدها، افزایش قابل توجهی را تجربه کردهاند که به ترتیب نرخ رشد ۳۱۱% و ۵۹۹% را نشان میدهد. در مقابل، استفاده از سولفونامیدها و آمینوگلیکوزیدها کاهش یافته است.
عباسیان در ادامه گفت: هنگامی که مصرف آنتیبیوتیک در ایران را با کشورهای عضو OECD (کشورهای همکاری اقتصادی و توسعه) مقایسه کنیم شاهد این موضوع خواهیم بود که مصرف آنتیبیوتیکهای سیستمیک در ایران تقریباً سه برابر میانگین کشورهای OECD است. این روند نگرانکننده، که با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) 3.7% مشخص میشود، تفاوت چشمگیری با نرخهای مصرف آنتیبیوتیک ثابت یا کاهشی در چندین کشور OECD دارد.