مجتبی سلگی / به گزارش پایگاه خبری طلوع سیاست، رئیس جمهور عصر روز گذشته به وقت ایران و هشت و نیم صبح به وقت محلی، به منظور شرکت در هفتاد و هشتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد وارد فرودگاه شهر نیویورک شد.
آیت الله رئیسی پیش از عزیمت به نیویورک در تشریح برنامه سفر خود از دیدارهای دوجانبه با سران دیگر کشورها، نشست با سیاستمداران امریکایی، اصحاب رسانه و نیز دیدار با ایرانیان مقیم امریکا خبر داد و در بدو ورود به این شهر، درباره اهم صحبتهای خود در سازمان ملل به عنوان صدای مردم گفت: از این فرصت برای رساندن صدای ملت ایران استفاده میکنیم.
وی تأکید کرد: این صدا امروز رساتر از همیشه است چراکه ما سال گذشته پیروزی بزرگی را مقابل جنگ شناختی و ترکیبی دشمن پشت سر گذاشتیم.
آیتالله رئیسی با بیان اینکه تصور دشمن این بود که با این تکانهها، درخت تناور انقلاب اسلامی دچار مشکل میشود، گفت: غافل از اینکه این محاسبه هم چون گذشته اشتباه است و ملت ایران این مبارزه را پیروزمندانه پشت سر گذاشت.
وی بیان کرد: این پیروزی پیامهای مهمی دارد که باید تبیین و مشخص شود که ملت بزرگ ایران در حقخواهی، عدالتخواهی، مبارزه با تبعیض و بیعدالتی و مبارزه با فساد حرفی برای گفتن دارد.
رئیسجمهور گفت: سازمان ملل باید صدای ملتها باشد نه صدای قدرتمندان. انتظار ملتها از سازمان ملل آن است که سازمان ملل باشد و اگر سازمان دولتها شد صدای ملتها شنیده نمیشود و بنای ما این است که صدای ملتها باشیم.
واکنش رئیس جمهور به انجام توافق
رئیس جمهور روز گذشته در اولین برنامه از سفر خود با سردبیران و مدیران رسانههای امریکایی دیدار کرد. احسان صالحی، دبیر شورای اطلاعرسانی دولت نیز ضمن اعلام خبر این دیدار، از واکنش آیتالله رئیسی به انجام گام نهایی تبادل زندانیان خبر داد و در صفحه کاربری خود در فضای مجازی نوشت: آیتالله رئیسی در دیدار با مدیران رسانههای امریکایی درباره تبادل زندانیان بر موارد زیر تأکید کرد.
مورد اول تقدیر از عمان و قطر برای همکاری در انجام تبادل بود . دومین موردی که آیتالله رئیسی به آن تاکید کرد این بود که اگر امریکا با اشتباه محاسبه و دل بستن به اغتشاشات، میز مذاکره را ترک نمیکرد، این اقدام بشردوستانه میتوانست خیلی زودتر انجام شود. سومین نکته ای که آیت الله رییسی به آن اشاره کرد این بود که به امریکا به علت نقض پیمانها بیاعتمادیم. هر گامی در جهت عمل به تعهدات میتواند به اعتمادسازی کمک کند.
آیت الله رئیسی در نشست با مدیران رسانههای آمریکایی که روز دوشنبه ۲۷ شهریور ماه برگزار شد درباره موضوع آزادسازی منابع مالی بلوکه شده ایران و همچنین تبادل زندانیان گفت: این اموال بلوکه شده متعلق به مردم ما بوده و در جهت رفع نیاز آنان نیز استفاده خواهد شد.
وی تبادل زندانیان میان ایران و آمریکا را اقدامی بشر دوستانه توصیف کرد و گفت: قطعا هر گامی در جهت عمل به تعهدات برداشته شود، برای ما اعتماد ساز خواهد بود.
رئیس جمهور درباره مذاکرات برجام و رفع تحریمها، نقض مکرر تعهدات از جانب آمریکاییها را موجب ایجاد فضای بیاعتمادی در مذاکرات عنوان کرد و با اشاره به اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر عدم انحراف فعالیت صلح آمیز هسته ایران در ۱۵ گزارش فصلی این آژانس، تصریح کرد: در جریان توافق هستهای تنها طرفی که به تعهدات خود عمل کرد، جمهوری اسلامی ایران بود و آمریکا و کشورهای اروپایی نقض عهد کرده و به تعهدات خود عمل نکردند.
رئیس جمهور ادامه داد: حال این آمریکاییها هستند که باید از دولت خود بپرسند که چرا با وجود اجرای تعهدات از سوی ایران و عدم انحراف فعالیتهای هستهای، همچنان سیاست فشار و تحریم علیه ایران ادامه دارد؟
دکتر رئیسی در ادامه توسعه و ارتقای روابط با کشورهای همسایه را از جمله سیاستهای محوری دولت خود دانست و تاکید کرد: آنچه موجب بروز برخی اختلالات در روابط کشورهای منطقه شده، دخالت بیگانگان از جمله آمریکا بوده است.
رئیس جمهور گفت: حضور آمریکاییها در منطقه به هیچ وجه امنیتساز نخواهد بود، همانگونه که عادیسازی روابط با برخی کشورهای عربی از سوی رژیم صهیونیستی برای این رژیم ایجاد امنیت نخواهد کرد.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع اغتشاشات پاییز سال گذشته در ایران نیز اشاره کرد و گفت: آنچه شما باید بدانید آن است که آمریکا و برخی کشورهای غربی با سوء محاسبه تصور کردند اگر بخشی از اغتشاشات در ایران را مدیریت کنند، به اهداف خود خواهند رسید، غافل از اینکه ملت ایران با اغتشاشگران و برهمزنندگان نظم و امنیت کشور همراهی نکردند و این توطئه آمریکا و برخی کشورهای اروپایی با شکست مواجه شد و یک پیروزی دیگر به نام ملت ایران به ثبت رسید.
دکتر رئیسی در ادامه با اشاره به شکست سیاست فشار حداکثری و تحریم ایران بنا به اذعان مقامات آمریکایی، تصریح کرد: پیشنهاد من به شما مدیران رسانههای آمریکایی آن است که از مقامات خود بخواهید در اعمال تحریمها علیه ملت ایران تجدید نظر کنند، چرا که ملت ایران اراده کرده بر مشکلات خود فایق آید و تسلیم تحریمها نخواهد شد.
رئیس جمهور در ادامه عفو و تخفیف مجازات برخی جوانان فریبخورده در جریان اغتشاشات سال گذشته را اقدامی کمنظیر از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی توصیف کرد و گفت: عدم توجه مردم به فراخوان تجمعات از سوی معاندین در روز ۲۵ شهریور شکست دیگری برای توطئهگران علیه امنیت جمهوری اسلامی ایران بود.
دکتر رئیسی طرح مسائلی نظیر حجاب، حقوق بشر و فعالیتهای هستهای ایران از سوی آمریکا و غرب را صرفا بهانههایی برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری مستقل عنوان کرد و گفت: در سال گذشته میلادی بیش از هزار نفر از مردم آمریکا توسط نیروهای پلیس این کشور کشته شدهاند و در همین روزهای اخیر خانم بارداری صرفا به خاطر ظن سرقت توسط پلیس آمریکا کشته شد، چرا رسانههای آمریکایی در برابر این جنایات سکوت میکنند؟
دیدار با رؤسای جمهور کرواسی، قزاقستان ،الجزایر و قرقیزستان
رئیس جمهور پس از نشست با مدیران رسانههای آمریکایی برای انجام مذاکرات دوجانبه به سازمان ملل رفت و با رؤسای جمهور الجزایر، قزاقستان، کرواسی و قرقیزستان دیدار و گفتوگو کرد.
آیت الله رئیسی در دیدار با زوران میلانوویچ، رئیس جمهور کرواسی عنوان کرد که دوران تحمیل نظرات و خواستها بر ملتها پایان یافته و ایران توانسته تحریمها را به فرصت تبدیل کند و به پیشرفتهای قابل توجه دست یابد.
رئیس جمهور کرواسی نیز در این دیدار اتخاذ سیاست خارجی مستقل را زمینه رسیدن به جهان ایدهآل عنوان کرد و اقدام آمریکا در خروج از توافق هستهای را محکوم کرد.
دکتر رئیسی همچنین در دیدار قاسم ژومارت توکایف، رئیس جمهور قزاقستان نیز که در مقر سازمان ملل متحد انجام شد، با اشاره به دیدارها و توافقات خوب روسای جمهور دو کشور در سال گذشته، بر تلاش برای تسریع اجرای کامل توافقات بهویژه در حوزه اقتصادی و تجاری تاکید کرد.
رئیس جمهور همسایگی ایران و قزاقستان از طریق دریای خزر و عضویت در سازمان شانگهای را بستر مناسبی برای توسعه روابط دو کشور دانست و گفت: افزایش تبادل کالا چه از طریق دریا و چه از طریق راهآهن به نفع دو ملت و کشورهای منطقه است و باید گامهای موثرتری برای تسریع در تحقق این هدف برداشته شود.
رئیس جمهور قزاقستان نیز در این دیدار با اشاره به ظرفیتهای گسترده موجود در دو کشور، ایران را شریکی راهبردی و دوستی صمیمی برای قزاقستان دانست و با استقبال از افزایش تبادل کالا بین دو کشور، به ظرفیتهای بسیار مناسب ترانزیتی ایران اشاره و علاقمندی کشورش را برای تسریع در اجرایی شدن توافقات دو کشور اعلام کرد.
رئیس جمهور در ادامه برنامههای سفر خود به نیویورک با عبدالمجید تبون، رئیس جمهور الجزایر نیز دیدار و گفتگو کرد. آیت الله رئیسی با اشاره به ظرفیتهای بسیار خوب ایران و الجزایر بر تلاش مسئولان دو کشور برای ارتقای سطح روابط بهویژه در زمینه تعاملات تجاری و اقتصادی تاکید کرد و گفت: ارتقای روابط ایران و الجزایر بهدلیل بروز شرایط خاص بیماری کرونا متوقف شده بود که باید با همت مسئولان دو کشور دوباره این روابط احیا و ارتقا یابد.
عبدالمجید تبون نیز در این دیدار عنوان کرد که تحریمها ایران را به کشوری قدرتمند تبدیل کرده است. وی همچنین گفت: تقویت روابط کشورهای اسلامی موجب افزایش قدرت آنها در مقابله با زورگوییها میشود.
رئیس جمهور همچنین با صادیر جاپاروف، رئیس جمهور قرقیزستان نیز دیدار داشت. آیت الله رئیسی با اشاره به پیشرفتهای علمی قابل توجه جوانان ایرانی با وجود تحریمهای ظالمانه، به رئیس جمهور قرقیزستان پیشنهاد داد برای سفر به تهران وقت بیشتری بگذارد تا بتواند از پارکهای علمی و فناوری ایران بازدید و از دستاوردهای جوانان ایران اطلاع پیدا کند.
وی افزود: متاسفانه با وجود خواست دولتهای ایران و قرقیزستان، روابط اقتصادی و تجاری دو کشور هنوز متناسب با ظرفیتهای موجود در دو کشور گسترش نیافته است.
رئیس جمهور در ادامه با تاکید بر اهمیت اقدام سریع برای رفع موانع توسعه مناسبات دو کشور، تاخیر در تشکیل کمیسیون مشترک ایران و قرقیزستان را از جمله این موانع دانست و فعال شدن سریع این کمیسیون را خواستار شد.
جاپاروف نیز در این دیداربا بیان اینکه دو کشور ظرفیتهای بسیار خوبی برای توسعه روابط دارند برای افزایش همکاریهای دو کشور در سازمانهای بینالمللی ابراز علاقمندی کرد.
تغییر رفتار زورگویانه موجب جلب اعتماد ایران خواهد بود که آمریکا تاکنون در آن ناموفق بوده است
سید ابراهیم رئیسی عصر روز دوشنبه به وقت محلی با جمعی از اندیشمندان سیاست خارجی آمریکا نیز دیدار و گفتگو کرد.
دکتر رئیسی در این دیدار در پاسخ به سؤالی درباره توافق هستهای و چشمانداز روابط ایران و آمریکا با برشمردن سابقه نقض پیمان دولت آمریکا در قضیه برجام با وجود اجرای کامل تعهدات از طرف جمهوری اسلامی ایران، خاطرنشان کرد: با تغییر دولت در آمریکا و اعلام آمادگی دولت جدید برای بازگشت به تعهدات خود، جمهوری اسلامی ایران نیز برای توافق خوب اعلام آمادگی و مذاکرات را به صورت جدی دنبال کرد، اما پس از مدتی مشخص شد طرفهای مقابل به تعهدات خود پایبند نیستند.
رئیس جمهور با اشاره به اشتباه محاسباتی آمریکاییها در قضیه اغتشاشات گفت: دولت آمریکا بر اثر مشورتهای غلط برخی عناصر مزدور به ظاهر ایرانی و همچنین برآوردهای غلط سرویسهای جاسوسی، با ترک مذاکرات، دل به نتیجهبخشی اغتشاشات بست در حالی که جمهوری اسلامی ایران امروز درخت تناوری است که این تکانهها اثری بر پایداری آن ندارد.
دکتر رئیسی پیروزی ملت ایران در مقابل جنگ ترکیبی را ادامه پیروزیهای ملی در مقابل انواع دشمنیهای گذشته مانند پیروزی در دفاع مقدس و همچنین غلبه بر تحریمهای ظالمانه دانست و افزود: بدخواهان ملت ایران به دنبال تکرار مدل سوریه در ایران بودند، اما اشتباه کردند چون هنوز ملت ایران و انقلاب اسلامی را نشناختهاند.
رئیس جمهور با اشاره به ابراز تمایل مجدد آمریکا برای از سرگیری مذاکرات پس از شکست پروژه اغتشاشات، خاطرنشان کرد: مذاکراتی بهواسطه برخی کشورها انجام شد که تبادل اخیر زندانیان نیز یکی از آثار آن بود.
دکتر رئیسی در بخش دیگری از این نشست، امنیت آبراههای بینالمللی را مورد تأکید قرار داد و گفت: حضور آمریکاییها در خلیج فارس و دستاندازی به کشتیها و توقیف آنها موجب ناامنی منطقه است.
رئیس جمهور در پاسخ به سؤال دیگری درباره آثار پیوستن ایران به بریکس، با برشمردن نقش برجسته کشورهای عضو در اقتصاد و تولید ناخالص در جهان، گفت: با توجه به ظرفیتها و موقعیت برجسته ایران در منطقه، پیوستن ایران به این گروه باعث قدرتمندتر شدن آن میشود.
دکتر رئیسی در بخش دیگری از سخنانش اظهار داشت: در خصوص تحریمها، بایدن در ابتدای کار خود گفت که روش ترامپ در خارج شدن از برجام را قبول ندارد که با این سخن توقع میرفت آمریکا به تعهدات خود پایبندی نشان دهد، ولی با گذشت زمان، تاکنون در عمل اقدام متفاوتی مشاهده نکردهایم. انتظار این است که اگر دولت آمریکا در حرف میگوید به تعهدات پایبند است، در عمل هم پایبندی خود را نشان دهد.
دکتر رئیسی، تصریح آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران را دلیل روشنی بر ظالمانه بودن تحریمها علیه ایران دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران قبل از هر قانون و مقررات و نظارتی، به حکم فتوای رهبر معظم انقلاب اسلامی هرگونه تولید و کاربرد سلاح هستهای را ممنوع میداند.
رئیس جمهور در پاسخ به سؤالی درباره وضعیت زنان در ایران، با برشمردن موفقیتهای زنان در عرصههای مختلف علمی و ورزشی و همچنین حضور مؤثر و نقشآفرین آنان در بخشهای سیاسی، مدیریتی و اجتماعی، سوءاستفاده غرب از حوادث سال گذشته را پوششی فریبکارانه برای دفاع از زن خواند و گفت: در حادثه سال قبل که دختر خانمی دچار حادثه شد، همه تحقیقات قطعی پزشکی نشان داد که هیچ گونه ضربهای به او از ناحیه پلیس وارد نشده، اما آیا رسانههای غربی و آمریکایی حاضر شدند این واقعیت را بازتاب دهند؟
دیدار جمعی از اعضای هیئت امنای جامعه شیعیان آمریکا با رئیس جمهور
همچنین در این سفر جمعی از اعضای هیئت امنای جامعه شیعیان آمریکا با حضور در هتل محل اقامت رئیس جمهوری اسلامی ایران، با دکتر رئیسی دیدار و گفتگو کردند.
دکتر رئیسی در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع نمایندگان جامعه شیعیان آمریکا، گزارش فعالیتها و اقدامات این سازمان برای گسترش فرهنگ اهل بیت علیهم السلام را قابل تقدیر دانست و بر ضرورت انسجام اعضای سازمان شیعیان آمریکا در جهت توسعه این فرهنگ تاکید کرد.
رئیس جمهور ارتباط با مریدان مکتب اهل بیت (ع)، چه در داخل و چه در خارج از آمریکا از سوی این سازمان را در افزایش کارآمدی آن بسیار موثر دانست و ضمن اعلام آمادگی دولت جمهوری اسلامی ایران برای افزایش همکاریها با سازمان شیعیان آمریکا، بهویژه در حوزههای اجتماعی، پزشکی، بهداشتی و فرهنگی از هئیت امنای آن خواست با برنامهریزی دقیق، هم همبستگی و انسجام در میان جامعه مسلمان آمریکا را رقم بزنند و هم با توجه به ظرفیتهای بسیار خوب ایران، سطح کیفی اقدامات و خدمات خود را ارتقا دهند.
دیدار رئیس جمهور و دبیرکل سازمان ملل
سید ابراهیم رئیسی در ادامه برنامههای سفر خود به نیویورک، با آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل دیدار و گفتگو کرد.
رئیس جمهور در این دیدار جلوگیری از زیادهخواهی سلطهطلبان را از جمله انتظارات مردم از سازمان ملل دانست و با بیان اینکه جنگافروزی طبیعت قدرتهای بزرگ است، اقدامات این سازمان برای جلوگیری از این رویههای خطرناک و مخل صلح و ثبات جهانی را ضروری خواند و بر آمادگی ایران در مشارکت برای گسترش صلح و امنیت در جهان و جلوگیری از ظلم به ملتها تاکید کرد.
دکتر رئیسی در ادامه تاکید کرد که ایران آماده مشارکت برای گسترش صلح و امنیت در جهان و جلوگیری از ظلم به ملتهاست. وی عدالت جنسیتی و توجه به حقوق زنان در جمهوری اسلامی ایران در دنیا را کم نظیر دانست. در این دیدار گوترش نیز از نقش سازنده ایران در قبال تحولات یمن قدردانی کرد.