• امروز : چهارشنبه - ۱۳ فروردین - ۱۴۰۴
  • برابر با : Wednesday - 2 April - 2025

اخبار ویژه

ساکت الهامی جواب قطعی نداد، مربی پرسپولیس و مربی تیم ملی گزینه پیکان شدند! رئیس دفتر رئیس جمهور هیچ نسبت فامیلی با آقایان محصولی و ولایتی ندارد کشف بیش از ۲ هزار میلیارد تومان کالای قاچاق و جرائم اقتصادی پیوندهای ناگسستنی بین ایران و پاکستان/ تاکید بر مواضع قدرتمند در برابر رژیم صهیونی تاکید پزشکیان بر تسریع اجرای توافقات میان ایران و قطر  پزشکیان: امیدوارم با وحدت و انسجام بیشتر موضعی موثرتر در برابر ظلم داشته باشیم ضرورت موضع مؤثرتر کشورهای اسلامی در برابر جنایات رژیم صهیونیستی عید فطر فرصتی برای تحکیم روابط کشورهای اسلامی تاکید پزشکیان بر توسعه و تقویت روابط با جمهوری آذربایجان دولت وفاق ملی اصول معوقه قانون اساسی را مد نظر قرار می دهد شعار سرمایه گذاری در تولید را عملیاتی می کنیم برای جلب توجه و تخریب دولت، بی پروا دروغ می گویند این نامه جعلی است + عکس | تکذیب نامه رئیس‌جمهور به معاون اجرایی هشت جان‌باخته واژگونی اتوبوس کرمان زن هستند+اسامی ۱۴ فوتی عارف بر بسیج تمامی امکانات استان کرمان برای تسریع در روند درمان مصدومان تاکید کرد

10
محمد رضا لشینی:

سلاح هسته ای چگونه مانع گسترش بسیاری از جنگ ها شد

  • کد خبر : 35083
  • 07 آذر 1403 - 0:29
سلاح هسته ای چگونه مانع گسترش بسیاری از جنگ ها شد

در این یادداشت می خواهیم با مثال های متعدد این را بررسی کنیم، که سلاح هسته ای چگونه مانع گسترش بسیاری از جنگ ها شد. به طبع اولین کشوری که سلاح هسته ای را ساخت و آزمایش کرد، ایالات متحده آمریکا بود. این امر و تخریب و آسیب وحشتناکی که آزمایش آن روی ژاپن دربر […]

در این یادداشت می خواهیم با مثال های متعدد این را بررسی کنیم، که سلاح هسته ای چگونه مانع گسترش بسیاری از جنگ ها شد.
به طبع اولین کشوری که سلاح هسته ای را ساخت و آزمایش کرد، ایالات متحده آمریکا بود. این امر و تخریب و آسیب وحشتناکی که آزمایش آن روی ژاپن دربر داشت، موجب شد تا شوروی نیز که از نظر ایدئولوژیک در تضاد با سرمایه داری کاپیتالیستی آمریکا بود نیز، به دنبال ساخت سلاح هسته ای برود.
دستیابی شوروی به سلاح هسته ای نقطه ی شروع رقابتی غیر مستقیم میان آمریکا و شوروی با ایجاد مناطق تحت نفوذ، گشت.
دیگر نه آمریکا و نه شوروی هیچ کدام به دنبال جنگ مستقیم نرفتند، چرا که درگیری این دو به معنای نابودی در روی کره زمین و بالطبع هر دو ابرقدرت بود.
پس از آن بریتانیا و فرانسه نیز که فاصله ی جغرافیایی بیشتری با آمریکا داشتند اما در همسایگی اتحاد جماهیر شوروی بودند، ناچار شدند تا با سرعت تمام به سمت دستیابی به این سلاح مرگبار پیش بروند، در واقع پس از بمباران اتمی ژاپن، هدف از ساخت سلاح هسته ای، ایجاد بازدارندگی هسته ای متقابل در مقابل قدرت های اتمی بود.
بازدارندگی در این جا بدین معنا بود که به طرف مقابل این پیام ارسال شود، که اگر دست به سلاح هسته ای ببری ما هم قادر خواهیم بود تا پاسخ هسته ای بدهیم.
می توان از زاویه ای دیگر نیز این بازدارندگی را تعبیر کرد که، چون شوروی صاحب سرزمینی بسیار بزرگ بود که برعکس بلوک غرب، رسماً زیر یک پرچم بودند، فلذا عملاً تمامی جماهیر عضو شوروی در این سلاح هسته ای شریک بودند، پس بریتانیا و فرانسه که از نظر ابعاد سرزمینی و بزرگی نیروی نظامی، در شرایطی نابرابر با شوروی بودند، به سراغ دستیابی به سلاحی رفتند که حجم تخریبش برای هر وسعت سرزمینی و هر ابرقدرتی غیر قابل چشم پوشی بود.
از این منظر هر یک خود به تنهایی و با حفظ استقلال از ایالات متحده به یک موازنه ی وحشت و از این طریق به بازدارندگی رسیدند.
چین نیز که هم در همسایگی شوروی قرار داشت و هم در تضاد شدید سیاسی و ایدئولوژیک با ایالات متحده بود، چاره ای نداشت جز اینکه به سمت دستیابی به سلاح هسته‌ای برود.
بدین ترتیب زنجیروار هند و پاکستان که دو دشمن آبا اجدادی به شمار می‌آمدند به ترتیب هسته ای شدند.
اتفاقی که پس از اتمی شدن چین و سپس مرگ مائو تسه تونگ رخ داد این بود که، کشور چین که اکنون به بازدارندگی کامل اتمی رسیده بود، به سمت تنش زدایی و برقراری رابطه با ایالات متحده آمریکا ترغیب شد و هم چنین سیاست آمریکا نیز با تثبیت بازدارندگی چین در قبال این کشور تغییر کرد، پس به دنبال همکاری به جای روابط سرد و خصمانه، هم چنین توجه به پتانسیل های چین برای تبدیل شدن به یک شریک تجاری و جداسازی اش از شوروی افتاد.
کشور کره شمالی که به نوعی تحت الحمایه ی شوروی و چین می‌شد، در پی عادی سازی رابطه چین با آمریکا و همچنین فروپاشی شوروی، در مقابله با ژاپن، کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا که اختلافشان به جنگ کره باز می گردد، عملاً تنها شد. پس چاره ای نداشت جز اینکه از NPT خارج شده و اتمی شود، چرا که قدرت متعارفش در مقایسه با همسایگانش بسیار پایین تر بود.
پس از کره شمالی، کشورهای دارای سلاح هسته ای تلاش مضاعفی کردند تا حلقه ی سخت گیری و اتحاد استراتژیکشان را تنگ تر کنند تا دسترسی به این سلاح نابودگر در انحصار خودشان باقی بماند.
وضع تحریم های کمرشکن بر روی کشورهایی که به سراغ غنی سازی اورانیوم می رفتند و همچنین دادن امتیازات سیاسی، اقتصادی و تسلیحاتی به کشورهای همسو با غرب، که بعضاً شوق افزایش توان نظامی امنیتی داشتند، برنامه و سیاست کشورهای هسته ای به رهبری ایالات متحده آمریکا بوده است.
اما آیا این انحصار همیشه غیر قابل نفوذ خواهد ماند؟
این پرسشی است که پاسخش در آینده ی تنش های خاورمیانه و تلاش برای قدرت سازی و احیای امپراتوری سرزمین ما نهفته است.

لینک کوتاه : https://tolosiyasat.ir/?p=35083
   

برچسب ها

نوشته های مشابه

16اسفند
اصول مذاکره در گذرگاه فقه سیاسی
مرتضی مومیوند دکترای فقه

اصول مذاکره در گذرگاه فقه سیاسی

07آذر
چرا راه حل دو دولتی میسر نیست؟

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 16در انتظار بررسی : 16انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها