• امروز : یکشنبه - ۱۱ آذر - ۱۴۰۳
  • برابر با : Sunday - 1 December - 2024

اخبار ویژه

وفاق ملی رمز موفقیت در مقابل دشمنان است تجلیل از شهردار کلان‌شهر شیراز به‌عنوان «شهردار برتر» استان فارس لزوم دخیل بودن شهرداری ها در آئین نامه نظام فنی و اجرایی بافت ها و بناهای تاریخی بازدید اعضای تیم دیسپاچینگ شرکت برق منطقه ای فارس از سیمولاتورسیستم های قدرت دانشگاه صنعتی شیراز قاضی پرونده چای دبش: رد مال به بانک‌ها تا پایان رسیدگی در حکم دادگاه تاثیر دارد برنامه حضور رئیس‌جمهور در آیین روز دانشجو هنوز قطعی نشده است کسب رتبه اول کشوری در نهمین جشنواره ملی مالک اشتر سازمان بسیج مستضعفین توسط سازمان بسیج اصناف و بازاریان استان فارس اقدامات مجمع خیرین تامین سلامت فارس از توفیقات الهی است توزیع ۵/۴ تن گوشت گرم در بین خانواده های تحت حمایت کمیته امدادامام خمینی(ره)استان فارس مراسم یادمان یاس کبود روستای فتح‌آباد شهرستان خفر میزبان گردشگران علاقمند به میراث معنوی می‌شود معرفی قصه به عنوان یک ابزار تربیتی مهمترین هدف برگزاری بیست و ششمین جشنواره قصه‌گویی است واحد صنفی تحت هیچ شرایطی نباید تعطیل شود عراقچی : ایران حامی گفت وگو برای ارتقای صلح بین کشورها است سلاح هسته ای چگونه مانع گسترش بسیاری از جنگ ها شد چرا راه حل دو دولتی میسر نیست؟

2
محمد رضا لشینی:

سلاح هسته ای چگونه مانع گسترش بسیاری از جنگ ها شد

  • کد خبر : 35083
  • 07 آذر 1403 - 0:29
سلاح هسته ای چگونه مانع گسترش بسیاری از جنگ ها شد

در این یادداشت می خواهیم با مثال های متعدد این را بررسی کنیم، که سلاح هسته ای چگونه مانع گسترش بسیاری از جنگ ها شد. به طبع اولین کشوری که سلاح هسته ای را ساخت و آزمایش کرد، ایالات متحده آمریکا بود. این امر و تخریب و آسیب وحشتناکی که آزمایش آن روی ژاپن دربر […]

در این یادداشت می خواهیم با مثال های متعدد این را بررسی کنیم، که سلاح هسته ای چگونه مانع گسترش بسیاری از جنگ ها شد.
به طبع اولین کشوری که سلاح هسته ای را ساخت و آزمایش کرد، ایالات متحده آمریکا بود. این امر و تخریب و آسیب وحشتناکی که آزمایش آن روی ژاپن دربر داشت، موجب شد تا شوروی نیز که از نظر ایدئولوژیک در تضاد با سرمایه داری کاپیتالیستی آمریکا بود نیز، به دنبال ساخت سلاح هسته ای برود.
دستیابی شوروی به سلاح هسته ای نقطه ی شروع رقابتی غیر مستقیم میان آمریکا و شوروی با ایجاد مناطق تحت نفوذ، گشت.
دیگر نه آمریکا و نه شوروی هیچ کدام به دنبال جنگ مستقیم نرفتند، چرا که درگیری این دو به معنای نابودی در روی کره زمین و بالطبع هر دو ابرقدرت بود.
پس از آن بریتانیا و فرانسه نیز که فاصله ی جغرافیایی بیشتری با آمریکا داشتند اما در همسایگی اتحاد جماهیر شوروی بودند، ناچار شدند تا با سرعت تمام به سمت دستیابی به این سلاح مرگبار پیش بروند، در واقع پس از بمباران اتمی ژاپن، هدف از ساخت سلاح هسته ای، ایجاد بازدارندگی هسته ای متقابل در مقابل قدرت های اتمی بود.
بازدارندگی در این جا بدین معنا بود که به طرف مقابل این پیام ارسال شود، که اگر دست به سلاح هسته ای ببری ما هم قادر خواهیم بود تا پاسخ هسته ای بدهیم.
می توان از زاویه ای دیگر نیز این بازدارندگی را تعبیر کرد که، چون شوروی صاحب سرزمینی بسیار بزرگ بود که برعکس بلوک غرب، رسماً زیر یک پرچم بودند، فلذا عملاً تمامی جماهیر عضو شوروی در این سلاح هسته ای شریک بودند، پس بریتانیا و فرانسه که از نظر ابعاد سرزمینی و بزرگی نیروی نظامی، در شرایطی نابرابر با شوروی بودند، به سراغ دستیابی به سلاحی رفتند که حجم تخریبش برای هر وسعت سرزمینی و هر ابرقدرتی غیر قابل چشم پوشی بود.
از این منظر هر یک خود به تنهایی و با حفظ استقلال از ایالات متحده به یک موازنه ی وحشت و از این طریق به بازدارندگی رسیدند.
چین نیز که هم در همسایگی شوروی قرار داشت و هم در تضاد شدید سیاسی و ایدئولوژیک با ایالات متحده بود، چاره ای نداشت جز اینکه به سمت دستیابی به سلاح هسته‌ای برود.
بدین ترتیب زنجیروار هند و پاکستان که دو دشمن آبا اجدادی به شمار می‌آمدند به ترتیب هسته ای شدند.
اتفاقی که پس از اتمی شدن چین و سپس مرگ مائو تسه تونگ رخ داد این بود که، کشور چین که اکنون به بازدارندگی کامل اتمی رسیده بود، به سمت تنش زدایی و برقراری رابطه با ایالات متحده آمریکا ترغیب شد و هم چنین سیاست آمریکا نیز با تثبیت بازدارندگی چین در قبال این کشور تغییر کرد، پس به دنبال همکاری به جای روابط سرد و خصمانه، هم چنین توجه به پتانسیل های چین برای تبدیل شدن به یک شریک تجاری و جداسازی اش از شوروی افتاد.
کشور کره شمالی که به نوعی تحت الحمایه ی شوروی و چین می‌شد، در پی عادی سازی رابطه چین با آمریکا و همچنین فروپاشی شوروی، در مقابله با ژاپن، کره جنوبی و ایالات متحده آمریکا که اختلافشان به جنگ کره باز می گردد، عملاً تنها شد. پس چاره ای نداشت جز اینکه از NPT خارج شده و اتمی شود، چرا که قدرت متعارفش در مقایسه با همسایگانش بسیار پایین تر بود.
پس از کره شمالی، کشورهای دارای سلاح هسته ای تلاش مضاعفی کردند تا حلقه ی سخت گیری و اتحاد استراتژیکشان را تنگ تر کنند تا دسترسی به این سلاح نابودگر در انحصار خودشان باقی بماند.
وضع تحریم های کمرشکن بر روی کشورهایی که به سراغ غنی سازی اورانیوم می رفتند و همچنین دادن امتیازات سیاسی، اقتصادی و تسلیحاتی به کشورهای همسو با غرب، که بعضاً شوق افزایش توان نظامی امنیتی داشتند، برنامه و سیاست کشورهای هسته ای به رهبری ایالات متحده آمریکا بوده است.
اما آیا این انحصار همیشه غیر قابل نفوذ خواهد ماند؟
این پرسشی است که پاسخش در آینده ی تنش های خاورمیانه و تلاش برای قدرت سازی و احیای امپراتوری سرزمین ما نهفته است.

لینک کوتاه : https://tolosiyasat.ir/?p=35083
   

برچسب ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

برچسب ها